
Zobacz jakie rabaty możesz dostać dzięki współpracy z nami. Zbieraj punkty, które możesz wymieniać na promocjie i gratisy!

Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się na nasz newsletter!

HLB - równowaga pomiędzy wodną i lipidową częścią emulgatora. Każdy emulgator by mógł spełniać swoje zadanie musi posiadać w swojej budowie część lipofilową i wodną. Współczynnik HLB określa jak bardzo dany emulgator jest lipofilowy lub hydrofilowy (lubiący fazę olejową lub wodną).
- Wartość 0 oznacza związek składający się tylko z grup hydrofilowych.
- Wartość 20 oznacza, że substancja całkowicie składa się z części hydrofilowej.
Emulgatory są substancjami, które umożliwiają wytworzenie emulsji, sprawiają, iż olej z wodą mogą połączyć się w jedną całość. Zapobiegają zlepianiu się emulsji w większe krople i nadają jej trwałość.
Właściwe zemulgowanie emulsji zapobiega jej rozwarstwianiu – złamaniu emulsji. Gdy dochodzi do rozwarstwienia, kosmetyk przestaje nadawać się do użycia. Emulgatory gromadzą się na granicy dwóch niemieszających się ze sobą faz (olej-woda) i przyczyniają się do powstawania tzw. miceli. Micele to kuleczki, które w środku zawierają fazę tłuszczową, a na zewnątrz wodną lub na odwrót.
Podstawowy podział emulgatorów dokonany jest w zależności od zdolności dysocjacji na jonowe i niejonowe. Mogą one stabilizować dwa typy emulsji (o/w i w/o).
Cechą dobrego emulgatora jest:
- obniżenie napięcia powierzchniowego na granicy rozdziałów faz,
- zapewnienie odpowiedniej lepkości emulsji,
- stabilizacja emulsji określonego typu,
- zapewnienie rozdrobnienia cząstek fazy rozproszonej,
- stabilność emulsji podczas jej użytkowania i przechowywania,
- brak reaktywności w stosunku do składników emulsji,
- brak toksyczności,
- brak zapachu,
- jasne zabarwienie.
Emulgatory do emulsji kosmetycznych nie powinny działać drażniąco na skórę i błony śluzowe.
Parametry HLB dla olejow roślinnych i wosków
Emolient HLB
Cetearyl Alcohol = 15.5
Cetyl Esters = 10
Cetyl Palmitate = 10
C12-15 Alkyl Benzoate = 13
Cannabis Sativa Seed Oil = 7
Dimethicone = 5
Isopropyl Myristate = 11.5
Isopropyl Palmitate = 11.5
kwas stearynowy (Stearic Acid) =15
lanolina bezwodna =10
Lanolina =10
masło mango (Mangifera Indica) =8
masło kakaowe (Theobroma Cacao) =6
masło karite, Shea Butter (Butyrospermum Parkii) = 8
Myristyl Myristate = 8.5
olej z avocado (Persea Gratissima) = 7
olej Babassu =8
olej z głogu, olej z dzikiej rozy (Rosa Canina) =7
olej z jojoby (Buxus Chinensis) = 6.5
olej kokosowy =8
olej krokoszowy (Carthamus Tinctorius) = 8
olej krokoszowy hybrydowy (Carthamus Tinctorius) =9
olej makadamia (Macadamia Ternifolia) =7
olej z migdałów =6
olej ze słodkich migdałów (Prunus Amygdalus Dulcis) =7
olej mineralny = 10.5
olejek z nasion marchewki (Daucus Carota Sativa) =6
olej z ogórecznika (Borago Officinalis) = 7
oliwa, olej z oliwki europejskiej (Olea Europaea) =7
olej z orzechów arachidowych = 6
olej z pestek moreli =7
olej z pestek winogron (Vitis Vinifera) =7
olej rycynowy (Ricinus Communis) =14
olej ryżowy (Oryza Sativa) = 7
olej sezamowy (Sesamum Indicum) = 7
olej słonecznikowy (Helianthus Annus) =7
olej sojowy (Glycine Soja) = 7
olej z wiesiołka =7
PPG-15 Stearyl Ether = 7
Retinyl Palmitate -witamina B3 =6
Stearyl Alcohol = 15.5 trojglicerydy (Caprylic/Capric Triglyceride) =5
wazelina (Petrolatum) = 7
wosk pszczeli = 12
alkohol cetylowy (Cetyl Alcohol) =15.5
witamina E (Tocopherol) =6