"Receptury dla każdej z Was.
Świat kosmetyków naturalnych to zdrowie, witalność i piękno.
Razem z nami bez trudu stworzysz najlepszą, naturalną kompozycję
składników do pielęgnacji Twojego ciała. Dzięki bogatej ofercie
naszego sklepu, odkryjesz na nowo zmysł dotyku, zanurzysz się
w niezbadanym wymiarze świeżości i poznasz tysiące subtelnych
zapachów! ”
 
Produkt dnia
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Olej z owoców rokitnika - organiczny
Olej z owoców rokitnika - organiczny
11,80 zł 9,59 zł
Olej z nasion żurawiny - organiczny
Olej z nasion żurawiny - organiczny
15,80 zł 12,85 zł
Olej z nasion jabłek - organiczny
Olej z nasion jabłek - organiczny
10,50 zł 8,54 zł
Olej z orzecha włoskiego - organiczny
Olej z orzecha włoskiego - organiczny
8,00 zł 6,50 zł
Serum zwężające pory - cera tłusta 30ml
Serum zwężające pory - cera tłusta 30ml
51,00 zł 41,46 zł
szt.
Inulina z cykorii  ORAFTI- naturalny prebiotyk
Inulina z cykorii ORAFTI- naturalny prebiotyk
17,00 zł 13,82 zł
MSM - siarka organiczna
MSM - siarka organiczna
26,00 zł 21,14 zł
Olej z pestek czarnego bzu - organiczny
Olej z pestek czarnego bzu - organiczny
12,90 zł 10,49 zł

 

naturadlapiekna-prgram-lojalnosciowy

Zobacz jakie rabaty możesz dostać dzięki współpracy z nami. Zbieraj punkty, które możesz wymieniać na promocjie i gratisy!

Newsletter
Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się na nasz newsletter!
Substancje nawilżające

Substancje nawilżające to substancje hydrofilowe, które wiążą wodę poprzez wiązanie wodorowe hamując w ten sposób jej dyfuzję. Można podzielić je na dwie grupy:

• hydrofilowe polimery, silniej lub słabiej związane z powierzchnią skóry, wiążące wodę strukturalnie.

• elektrolity oraz inne związki małocząsteczkowe mające wpływ na zwiększenie ciśnienia osmotycznego w określonych domenach skóry.

 

Składniki działające wewnątrz warstwy rogowej wnikają w struktury cementu miedzykomórkowego lub w keratynowe struktury korneocytów i pozostają w niej dłuższy czas. W czasie zwykłego mycia ciała nie są na ogół wymywane, tego typu substancje są usuwane dopiero w procesach odnowy naskórka. Hydrofilowe substancje nawilżające mogą działa zarówno w głębi warstwy rogowej jak i na powierzchni skóry. Substancje nawilżające o małych rozmiarach cząsteczek niezjonizowanych działają wgłębnie. Natomiast substancje wielkocząsteczkowe działają wyłącznie na powierzchni skóry. Gliceryna jest przykładem substancji hydrofilowej działającej zarówno w warstwie rogowej jak i na powierzchni skóry.

Najczęstszymi substancjami hydrofilowymi stosowanymi w kosmetyce są alkohole wielowodorotlenowe np. gliceryna. Kosmetyki zawierające glicerynę zmiękczają i uelastyczniają wierzchnie obszary warstwy rogowej. Poprawiają zatrzymywanie wody w stratum corneum co wpływa na prawidłowy przebieg procesów chemicznych. Aminokwasy stanowią także grupę substancji hydrofilowych mogących mieć identyczną lub podobna strukturę do aminokwasów zawartych w naturalnym czynniku nawilżającym skóry (NMF). Duże znaczenie w kosmetyce ma mocznik, który działając keratoplastycznie zmiękcza warstwę rogową przynosząc szybka poprawę wyglądu, zwłaszcza w przypadku skóry suchej. Również alantoina oprócz działania keratoplastycznego posiada działanie łagodzące. Wielkocząsteczkowe substancje higroskopijne pomimo utrudnionego wnikania do warstwy rogowej, mają bardzo dobre działanie filotwórcze co sprawia, że tworzą higroskopijną, stale wilgotną warstwę na powierzchni skóry. Wielkocząsteczkowe substancje nadają skórze wrażenie gładkości i aksamitności. Do tych substancji należą między innymi hydrolizaty protein roślinnych oraz polisacharydy np. kwas hialuronowy. W naskórku i na powierzchni występują także liczne składniki lipofilowe. Należą do nich między innymi lipidy oraz węglowodory. Większość stosowanych w kosmetyce substancji tłuszczowych zawiera w swojej budowie cząsteczki kwasów tłuszczowych. Rodzaj kwasu występującego w danym składniku kosmetycznym decyduje o własnościach dermatologicznych i przydatności kosmetyku. Specyficzne grupy kwasów tłuszczowych zawierające dwa i więcej wiązań podwójnych w cząsteczce nazywa się niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). NNKT są odpowiedzialne za utrzymywanie właściwej struktury cementu międzykomórkowego - mają zasadnicze znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania skóry i decydują o jej funkcjach ochronnych.

Do grupy surowców kosmetycznych należą również woski: wosk pszczeli, woski carnauba, wosk z trzciny cukrowej, lanolina. Wykorzystuje się również woski mineralne np. wosk mikrokrystaliczny. Powyższe surowce wykazują działanie okluzyjne, uzupełniają zewnętrzną powłokę lipidową skóry. W kosmetykach stosuje się głównie ciekłe woski np. olej jojoba, makadamia, avokado, ze słodkich migdałów, arganowy.  Woski ciekłe nie pozostawiają na skórze ciekłej, błyszczącej warstwy w porównaniu z woskami stałymi. Mają bardzo dobre działanie zmiękczające i wygładzające.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl