"Receptury dla każdej z Was.
Świat kosmetyków naturalnych to zdrowie, witalność i piękno.
Razem z nami bez trudu stworzysz najlepszą, naturalną kompozycję
składników do pielęgnacji Twojego ciała. Dzięki bogatej ofercie
naszego sklepu, odkryjesz na nowo zmysł dotyku, zanurzysz się
w niezbadanym wymiarze świeżości i poznasz tysiące subtelnych
zapachów! ”
 
Produkt dnia
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Olej z owoców rokitnika - organiczny
Olej z owoców rokitnika - organiczny
11,80 zł 9,59 zł
Olej z nasion żurawiny - organiczny
Olej z nasion żurawiny - organiczny
15,80 zł 12,85 zł
Olej z nasion jabłek - organiczny
Olej z nasion jabłek - organiczny
10,50 zł 8,54 zł
Olej z orzecha włoskiego - organiczny
Olej z orzecha włoskiego - organiczny
8,00 zł 6,50 zł
Serum zwężające pory - cera tłusta 30ml
Serum zwężające pory - cera tłusta 30ml
51,00 zł 41,46 zł
szt.
Inulina z cykorii  ORAFTI- naturalny prebiotyk
Inulina z cykorii ORAFTI- naturalny prebiotyk
17,00 zł 13,82 zł
MSM - siarka organiczna
MSM - siarka organiczna
26,00 zł 21,14 zł
Olej z pestek czarnego bzu - organiczny
Olej z pestek czarnego bzu - organiczny
12,90 zł 10,49 zł

 

naturadlapiekna-prgram-lojalnosciowy

Zobacz jakie rabaty możesz dostać dzięki współpracy z nami. Zbieraj punkty, które możesz wymieniać na promocjie i gratisy!

Newsletter
Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się na nasz newsletter!

Alkohol cetylowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,00 zł 6.00
Cena netto: 4,88 zł
ilość szt.
Zyskujesz 30 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.27778
Producent: -
Kod produktu: 78

Opis

INCI: Cetyl Alcohol

 

Wygląd: Woskowate, białe płytki lub kulki

 Alkohol cetylowy jest nierozpuszczalny w wodzie i glicerynie. Rozpuszcza się w eterze, alkoholu, olejach roślinnych, woskach i olejkach eterycznych. Topi się w temperaturze 45 – 49 st. C.

Gęstość nasypowa: 0,4g/ml

HLB: 1-2
Alkohol cetylowy - jest stabilizatorem emulsji (nie jest emulgatorem, choć sam z wodą się emulguje tworząc emulsje W/O). W kremach, mleczkach tworzy układy ciekłokrystaliczne w fazie wodnej, dzięki czemu zagęszcza i stabilizuje emulsje. Stosowany jest w większości kosmetyków ze względu na powyższe właściwości, a także ze względu na odczucie na skórze – kremy bez niego są bardziej tępe – to znaczy zbyt szybko się wchłaniają, pozostawiając warstewkę fazy wodnej. Alkohol cetylowy nadaje im poślizg, przedłuża wchłanianie olejów. Ta cecha jest szczególnie pożądana, gdy krem jest robiony na jednym oleju.

Alkohol cetylowy nawilża, wygładza skórę. Stapiany z masłami podnosi ich temperaturę topnienia - przydaje się przy kostkach do masażu. Jego głównym zastosowaniem jest stabilizowanie emulsji. Stosowany jest w ilościach do 30%.

 

Przykładowe receptury:

Balsam do ciała z masłem Shea i masłem kakaowym

Krem z witaminą E

Opinie o produkcie (1)

4 kwietnia 2013

Mój podstawowy "polepszacz" przy tworzeniu własnych mazideł. Krem z dodatkiem alkoholu cetylowego zdecydowanie lepiej się rozsmarowuje i wchłania, nie zostawia filmu na skórze.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl