"Receptury dla każdej z Was.
Świat kosmetyków naturalnych to zdrowie, witalność i piękno.
Razem z nami bez trudu stworzysz najlepszą, naturalną kompozycję
składników do pielęgnacji Twojego ciała. Dzięki bogatej ofercie
naszego sklepu, odkryjesz na nowo zmysł dotyku, zanurzysz się
w niezbadanym wymiarze świeżości i poznasz tysiące subtelnych
zapachów! ”
 
Produkt dnia
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Olej z owoców rokitnika - organiczny
Olej z owoców rokitnika - organiczny
11,80 zł 9,59 zł
Olej z nasion żurawiny - organiczny
Olej z nasion żurawiny - organiczny
15,80 zł 12,85 zł
Olej z nasion jabłek - organiczny
Olej z nasion jabłek - organiczny
10,50 zł 8,54 zł
Olej z orzecha włoskiego - organiczny
Olej z orzecha włoskiego - organiczny
8,00 zł 6,50 zł
Serum zwężające pory - cera tłusta 30ml
Serum zwężające pory - cera tłusta 30ml
51,00 zł 41,46 zł
szt.
Inulina z cykorii  ORAFTI- naturalny prebiotyk
Inulina z cykorii ORAFTI- naturalny prebiotyk
17,00 zł 13,82 zł
MSM - siarka organiczna
MSM - siarka organiczna
26,00 zł 21,14 zł
Olej z pestek czarnego bzu - organiczny
Olej z pestek czarnego bzu - organiczny
12,90 zł 10,49 zł

 

naturadlapiekna-prgram-lojalnosciowy

Zobacz jakie rabaty możesz dostać dzięki współpracy z nami. Zbieraj punkty, które możesz wymieniać na promocjie i gratisy!

Newsletter
Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się na nasz newsletter!

Inulina z cykorii ORAFTI- naturalny prebiotyk

inulina.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 17,00 zł 17.00
Cena netto: 13,82 zł
ilość szt.
Zyskujesz 85 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 4C5D-39648

Opis

INCI: Inulin, cykoria podróżnik (Cichorium intybus)

Inulina ORAFTI to polisacharyd składający się z cząsteczki glukozy i łańcucha cząsteczek fruktozy. Naturalnie występuje on w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, dla których stanowi materiał zapasowy. Do celów użytkowych, najczęściej pozyskuje się go z cykorii.

Inulina jest naturalnym prebiotykiem. Oznacza to, że stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Bakterie te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, dlatego określa się je mianem "probiotyków" (z greki - „wspierających życie”). Poza jej właściwościami prebiotycznymi,  Inulina zaliczana jest również do błonnika rozpuszczalnego,  dlatego posiada zdolność do obniżania poziomu glukozy i poziomu cholesterolu we krwi, a także zdolność do zwiększania biodostępności składników mineralnych.

Inulina - wpływ na organizm

Głównym atutem tego prebiotyku jest wspieranie populacji pożytecznych kultur bakterii – Lactobaccillus i Biidobacterium. Inulina jest odporna na działanie ludzkich enzymów trawiennych, dlatego trafia w niestrawionej formie do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji i staje się pożywką dla flory jelitowej. Odżywione bifidobakterie przyczyniają się do lepszego funkcjonowania jelit i wzmocnienia systemu immunologicznego.

Co ciekawe, pod wpływem działania inuliny prawdopodobnie zmniejsza się ryzyko nowotworów hormonozależnych: raka prostaty czy piersi, ponieważ obniża ona działanie enzymu odpowiedzialnego za rozwój tych chorób.

Naukowcy wysnuli wniosek, że inulina, poprzez korzystne działanie na florę jelit, wpływa także na biodostępność niektórych minerałów: magnezu, wapnia, cynku i żelaza. Ich lepsze wchłanianie może z kolei wpłynąć na odpowiednią mineralizację kości w okresie dojrzewania i menopauzy.

Wciąż trwają badania, czy ten naturalny prebiotyk może być uznany również za lekarstwo na osteoporozę, z którą wiele wspólnego ma najczęściej niedobór wapnia w organizmie.

Inulina obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi

Inulina jest korzystna dla osób cierpiących na choroby dietozależne z kilku powodów: ma niski indeks glikemiczny i działa podobnie jak rozpuszczalny błonnik – wiążąc się z wodą, zwiększa objętość i ogranicza kaloryczność treści pokarmowej. Tu także znów warto wspomnieć o prebiotycznym działaniu, które ma wpływ na skuteczną walkę z cukrzycą czy chorobą wieńcową. Wytwarzane przez bakterie krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe osłaniają śluzówkę jelita i wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi. Co więcej, mają również wpływ na metabolizm tłuszczów. Inulina to także naturalne remedium na podwyższony poziom cholesterolu.

Inulina - wykorzystanie w kuchni, dzienne spożycie

Inulinę można używać również w kuchni – dzięki właściwościom higroskopijnym, sprawdza się jako zagęstnik do zup i sosów. Okazuje się też, że podczas gotowania w wodzie przyjmuje postać galaretki, można ją więc wykorzystać wszędzie tam, gdzie potrzebna jest skrobia, żelatyna czy mąka.

Dodatkowy plus to lekka słodycz inuliny (która stanowi 0,1 słodyczy cukru). Dzięki temu znajduje swoje zastosowanie w rozmaitych wypiekach, pieczywie, naleśnikach – wszędzie tam, gdzie wskazane jest użycie cukru. W podobny sposób dosłodzić można mleko, jogurt, twarożek.

Inulinę można traktować także jako stabilizator emulsji – majonezów czy piany białkowej.

Jeśli chodzi o dzienne spożycie inuliny, niektóre kraje Unii Europejskiej podają wielkość 20 g dziennie, co jest równoznaczne z 3-4 łyżkami stołowymi. Trzeba jednak pamiętać, że osoby "początkujące" mogą odczuć pewien dyskomfort w jelitach, ponieważ inulina ma również właściwości lekko przeczyszczające.

Kraj pochodzenia: Belgia

Numer partii i data przydatności do spożycia: umieszczone są na opakowaniu.

 




Opinie o produkcie (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl