"Receptury dla każdej z Was.
Świat kosmetyków naturalnych to zdrowie, witalność i piękno.
Razem z nami bez trudu stworzysz najlepszą, naturalną kompozycję
składników do pielęgnacji Twojego ciała. Dzięki bogatej ofercie
naszego sklepu, odkryjesz na nowo zmysł dotyku, zanurzysz się
w niezbadanym wymiarze świeżości i poznasz tysiące subtelnych
zapachów! ”
 
Produkt dnia
Glinka różowa haloizytowa
Glinka różowa haloizytowa
8,30 zł 6,75 zł
Witamina C kwas L-askorbinowy
Witamina C kwas L-askorbinowy
8,00 zł 6,50 zł
Witamina B3 - nikotynamid ( witamina PP)
Witamina B3 - nikotynamid ( witamina PP)
13,40 zł 10,89 zł
Jajeczna maska do włosów
Jajeczna maska do włosów
17,90 zł 14,55 zł
szt.
Tonik do włosów -  regenerujący
Tonik do włosów - regenerujący
10,90 zł 8,86 zł
szt.
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Sól Himalajska  - gruba 1kg
Sól Himalajska - gruba 1kg
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Spirulina - tabletki 250mg
Spirulina - tabletki 250mg
39,00 zł 31,71 zł
szt.

 

naturadlapiekna-prgram-lojalnosciowy

Zobacz jakie rabaty możesz dostać dzięki współpracy z nami. Zbieraj punkty, które możesz wymieniać na promocjie i gratisy!

Newsletter
Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się na nasz newsletter!

Olej sezamowy - organiczny

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 7,40 zł 7.40
Cena netto: 6,02 zł
quantity szt.
Zyskujesz 35 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.93031
Producent: -
Kod produktu: CF73-955F1

Opis


INCI: Sesamum Indicum seed oil.

Olej posiada certyfikat ECOCERT

Olej sezamowy jest tłusty ma kolor żółty do jasnobrązowego i lekko orzechowy zapach.

Olej ten jest nieodporny na wysokie temperatury i dlatego nie należy podgrzewać go powyżej 65°C.

 Olejek sezamowy jest to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamowych.

 Ta metoda otrzymywania pozwala na zachowanie w jego składzie substancji mineralnych i witamin, których w swoim składzie posiada niezliczoną ilość.

 Olej sezamowy jest bardzo bogaty w: wapń, miedź, magnezu, żelaza, cynk, fosfor, potasu, kwas foliowy (witamina B 9), witaminy B6, witaminy E. Olej sezamowy ma właściwości tonizujące, regenerujące, nawilżające, przeciwzapalne, rozgrzewające, oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych, zwalcza wolne rodniki, hamuje krwawienie, eliminuje szkodliwe działania UV .

Olej sezamowy, jak pokazują badania, jest silnie antyoksydacyjny, likwiduje wolne rodniki, które niszczą kolagen i elastynę w tkance łącznej skóry właściwej. Destrukcyjne działanie wolnych rodników powoduje bowiem utratę elastyczności i sprężystości skóry, co w konsekwencji prowadzi do przyspieszenia powstawania zmarszczek, a tym samym postępowania procesu starzenia komórek skóry.

Szybko się wchłania i poprawia ukrwienie skóry, jej dotlenienie. Świetnie odżywia suchą skórę, wspomaga leczenie łuszczycy. Łagodzi zaczerwienienia, ranki na skórze. Jest także zalecany do smarowania głowy dzieciom podczas „inwazji” wesz.

Olej sezamowy jest naszym sprzymierzeniem w obliczu szkodliwych czynników zewnętrznych- chroni przed poparzeniami słonecznymi (jest naturalnym filtrem o faktorze 3-4),  nadmiernym wiatrem. Chroni także ciało przed szkodliwym działaniem chloru podczas pobytu na basenie.

Nawilża i odżywia skórę głowy, zapobiegając łupieżowi i stanom zapalnym. Wspaniale oczyszcza naszą skórę, gdyż przyciąga cząsteczki toksyn, wiąże je i dzięki temu ławo spłukuje się z ciała pod wpływem gorącej wody i/lub mydła.

Co więcej olej sezamowy używany podczas gorącej kąpieli lub prysznica, stosowany do higieny intymnej, zapobiega infekcjom pochwy wywoływanym przez drożdżaki.

 Olej sezamowy poprawia  elastyczność, jędrność, sprawiając ze skóra staje się miękka, świeża. Olej ten zwęża pory szczególnie w okolicy nosa, pojawiające się na cerze w każdym wieku.

Olej ten  pomaga zapobiegać występowaniu pryszczy, oczyszcza skórę z brudu, szkodliwych produktów, które zalęgają w porach. Dzięki zdolności oleju sezamowego do wchłaniania szkodliwych cząsteczek, skóra  będzie piękna i zdrowa.

Olej ma właściwości rozgrzewające, dlatego nie powinien być używany przy zapaleniach skóry!


Olej sezamowy nie tylko do pielęgnacji skóry

Olej sezamowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. Popularność zyskał jako element kuchni azjatyckiej. Używany jest głównie do gotowania i sałatek.
Stosowany często w kuchni i do potraw, pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszyć stosowaną w tym celu dawkę leków. Ma także korzystny wpływ w nadciśnieniu leczonym lekami moczopędnymi oraz beta- blokerami. Obniżenie ciśnienia jest skutkiem działania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sezaminy , która jest związkiem z grupy lignanów. Lignany nie tylko obniżają ciśnienie, ale, jak również wykazują badania na szczurach. Hamują syntezę oraz wchłaniają cholesterol.

Stosowanie oleju skutecznie zapobiega przed przed chorobami sercowo – naczyniowymi i zawałem serca.

Olej sezamowy posiada lekko słodkawy smak i aromat. Jest stosowany do sałatek, surówek, sosów i jako dodatek do deserów i słodyczy. Jest niezbędny w kuchni azjatyckiej.

Nie należy używać go do smażenia.

 


Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (3)

10 lipca 2014

Przede wszystkim - olejek pięknie pachnie. :) Stosuję go głównie do twarzy, ponieważ nie zapycha porów na nosie i dobrze radzi sobie z niedoskonałościami skóry. Może być wykorzystywany jako składnik maski do włosów. Niestety, moje włosy są cienkie i olejowanie niespecjalnie im służy, dlatego zabieg z olejem sezamowym zastosowałam na nich tylko raz.

16 kwietnia 2015

Wspaniale oczyszcza, nawilża i odżywia. Stosuje go zarówno do pielęgnacji skóry jak i olejowania włosów. Zauważalne efekty. Dodatkowym atutem oleju sezamowego jest jego zapach.

22 października 2015

Znakomicie oczyszcza, więc sprawdzi się w połączeniu z innymi olejami do OCM. Dodaję go również do kąpieli, bo wierze opisowi, że niweluje działanie chloru z wody.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl