"Receptury dla każdej z Was.
Świat kosmetyków naturalnych to zdrowie, witalność i piękno.
Razem z nami bez trudu stworzysz najlepszą, naturalną kompozycję
składników do pielęgnacji Twojego ciała. Dzięki bogatej ofercie
naszego sklepu, odkryjesz na nowo zmysł dotyku, zanurzysz się
w niezbadanym wymiarze świeżości i poznasz tysiące subtelnych
zapachów! ”
 
Produkt dnia
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Olej z owoców rokitnika - organiczny
Olej z owoców rokitnika - organiczny
11,80 zł 9,59 zł
Olej z nasion żurawiny - organiczny
Olej z nasion żurawiny - organiczny
15,80 zł 12,85 zł
Olej z nasion jabłek - organiczny
Olej z nasion jabłek - organiczny
10,50 zł 8,54 zł
Olej z orzecha włoskiego - organiczny
Olej z orzecha włoskiego - organiczny
8,00 zł 6,50 zł
Serum zwężające pory - cera tłusta 30ml
Serum zwężające pory - cera tłusta 30ml
51,00 zł 41,46 zł
szt.
Inulina z cykorii  ORAFTI- naturalny prebiotyk
Inulina z cykorii ORAFTI- naturalny prebiotyk
17,00 zł 13,82 zł
MSM - siarka organiczna
MSM - siarka organiczna
26,00 zł 21,14 zł
Olej z pestek czarnego bzu - organiczny
Olej z pestek czarnego bzu - organiczny
12,90 zł 10,49 zł

 

naturadlapiekna-prgram-lojalnosciowy

Zobacz jakie rabaty możesz dostać dzięki współpracy z nami. Zbieraj punkty, które możesz wymieniać na promocjie i gratisy!

Newsletter
Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się na nasz newsletter!

Olej z owoców rokitnika - organiczny

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 11,80 zł 11.80
Cena netto: 9,59 zł
ilość szt.
Zyskujesz 55 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 49FD-9566F

Opis

INCI: Hippophae rhamnoides fruit oil (Seabuckthorn Oil)

 Stężenie w kosmetykach: do 20% ze względu na intensywny kolor i możliwość barwienia skóry.

Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce.

"Złoto Syberii" bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. W śród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m. in. potas, fosfor, żelazo, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.

Owoce Rokitnika to bogate źródło B-karoten i flawonoidów (kwercetyna i rutyna), które wykazują właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne. Współczesne badania potwierdzają, iż substancje aktywne zawarte w rokitniku wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych oraz zapobiegają utlenianiu się cholesterolu.

Rokitnik, ze względu na sporą dawkę beta-karotenu, barwi na pomarańczowo. W związku z tym jest naturalnym barwnikiem dodawanym do wszelkiego rodzaju kosmetyków - m.in. do płukanek koloryzujących do włosów i samoopalaczy (poprawia i wyrównuje koloryt skóry, nadając jej złocisty odcień).

Olej z rokitnika jest dodawany także do szamponów i odżywek do włosów, ponieważ, dzięki wysokiemu stężeniu polifenoli, witamin i minerałów, regeneruje ich strukturę, a tym samym wpływa na elastyczność i połysk kosmyków. Poza tym kosmetyki do włosów z dodatkiem oleju z rokitnika wykorzystuje się pomocniczo w leczeniu łupieżu i przy wypadaniu włosów (gdyż olej stymuluje wzrost włosów).

Rokitnik jest również dodawany do kremów, m.in. tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, starzejącej się. Poza tym jest wykorzystywany do produkcji preparatów do opalania się (pełni rolę naturalnego blokera promieni UVA i UVB).

Warto wiedzieć, że kremy z rokitnikiem mają żółtawy odcień. Jednak po otwarciu opakowania i długotrwałym stosowaniu tracą one swój kolor. Jest to naturalny proces utleniania się i nie pogarsza on właściwości kremu.

 

Dlaczego akurat ten krzew jest tak ceniony w kosmetyce?

Ponieważ olej z jego owoców ma fantastyczne właściwości:

* zawiera bardzo duże ilości witamin C, A i E jest zatem wspaniałym antyoksydantem - niweluje wolne rodniki, które przyczyniają się do szybszego starzenia się skóry. Olej z rokitnika ma tyle antyoksydantów, że nigdy nie jełczeje!

* intensywny złoto-pomarańczowy kolor owoców spowodowany jest wysoką zawartością alfa i beta karotenu. Karoten to także antyoksydant, przy czym poza właściwościami antyrodnikowymi ma także działanie gojące i przeciwzapalne

* owoce rokitnika zawierają ponad 100 różnych składników odżywczych, substancji bioaktywnych bogatych
w kompleks witamin grupy B, K, P i kwas foliowy

* W soku z owoców rokitnika obecne są 24 pierwiastki chemiczne m.in. azot, fosfor, żelazo, mangan, bor, wapń
i krzem

* olej rokitnikowy ma unikalny skład kwasów tłuszczowych (wysoka zawartość kwasu Omega-7)

* Owoce rokitnika bogate są we flawonoidy, kwasy organiczne (głownie kwas maleinowy i szczawiowy) oraz wolne aminokwasy, których w owocach znaleziono aż 18

* olej z rokitnika jest naturalnym blokerem promieni UVA i UVB

* Ze względu na dużą zawartość witaminy C flawonów i flawonoidów w owocach, rokitnik jest cennym     składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry

* goi poparzenia słoneczne- olej z rokitnika był np. wykorzystywany z dobrymi efektami do leczenia oparzeń popromiennych po wybuchu w Czarnobylu

* olej wspomaga leczenie blizn pourazowychi potrądzikowych, rozstępów, egzem, stanów zapalnych
i alergicznych skóry

* ze względu na intensywne zabarwienie olej ten nie jest polecany do stosowania bezpośrednio na skórę, bez rozcieńczenia. Natomiast zastosowany w kosmetykach poprawia koloryt cery, nadaje skórze złocisty odcień

* olej z rokitnika zawiera wysokie stężenie kwasu palmitynowego, składnika wchodzącego w skład związków budulcowych ludzkiej skóry. Kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybszą regenerację naskórka

* oleje wydobywane z pestek rokitnika zatrzymują wodę w naskórku, zapewniając prawidłowy poziom nawilżenia a także skutecznie zabezpieczają skórę przed starzeniem.

* kosmetyki z olejem z rokitnika dobrze się wchłaniają w skórę, nie pozostawiają uczucia tłustości. Rokitnik stosuje się głownie w kosmetykach regenerujących naskórek, przeciwstarzeniowych, przeciwsłonecznych i po opalaniu

* Rokitnik jest znany w wielu krajach północnych, takich jak Tybet, Skandynawia, Mongolia oraz Rosja. Stosowany jest jako preparat leczniczy przyspieszający gojenia ran i ubytków na skórze, jako przeciwalergen i dodatek odżywczy w kuchni tradycyjnej.

* olej z rokitnika jest odpowiedni również w pielęgnacji włosów i skóry głowy, wzmacnia i dodaje włosom połysku
 

 

Olej rokitnikowy chroni przed promieniowaniem i toksycznym działaniem lekarstw

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html
olej z rokitnika (w formie okładów) stosuje się w licznych schorzeniach skóry, by przyśpieszyć proces gojenia, m.in. w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne i rentgenowskie, w przypadku trudno gojących się ranach i grzybicach. Co ciekawe, w niektórych krajach rokitnika używa się przy uszkodzeniach skóry po promieniowaniu nuklearnym, czyli przy poparzeniach na skutek wybuchów jądrowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html
flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html
zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html
zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html

zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html

Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion rokitnika. Oleje te różnią się między sobą zawartością m.in. kwasów tłuszczowych, karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy i jednocześnie barwników rokitnika (jest ich zdecydowanie więcej w oleju z pulpy owoców), a także steroli i witaminy E

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html

ROKITNIK w kuchni i kosmetyce. Właściwości lecznicze rokitnika

 
Autor: Monika Majewska

Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rokitnik.

Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html
Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html

 

Olej rokitnikowy chroni przed promieniowaniem i toksycznym działaniem lekarstw

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html

ROKITNIK w kuchni i kosmetyce. Właściwości lecznicze rokitnika

 
Autor: Monika Majewska

Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rokitnik.

Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion rokitnika. Oleje te różnią się między sobą zawartością m.in. kwasów tłuszczowych, karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy i jednocześnie barwników rokitnika (jest ich zdecydowanie więcej w oleju z pulpy owoców), a także steroli i witaminy E.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html

ROKITNIK w kuchni i kosmetyce. Właściwości lecznicze rokitnika

 
Autor: Monika Majewska

Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rokitnik.

Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html
Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html

 

Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html

 

ROKITNIK w kuchni i kosmetyce. Właściwości lecznicze rokitnika

 
Autor: Monika Majewska

Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rokitnik.

Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html

 

Opinie o produkcie (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl