Biotyna, to inna nazwa dla witaminy H (B7). Obecna zarówno w roślinnych, jak i zwierzęcych tkankach ta witamina rozpuszczalną w wodzie, jest dla organizmu człowieka wyjątkowo ważna. Wspiera regulację licznych procesów, potrzebują jej układy i narządy wewnętrzne, ale jej zastosowanie jest znacznie szersze. W czym jest dużo biotyny i na co jeszcze działa?
W czym jest dużo biotyny?
Biotynę znaleźć można w wielu produktach spożywczych. Fakt ten sprawia, że łatwo zadbać można o dietę ze zróżnicowanymi posiłkami. W jakich produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego jest najwięcej witaminy B7?
Dietetycy zwracają uwagę, że doskonałym źródłem biotyny są:
- ryby – głównie sardynki oraz łosoś;
- mięso – najwięcej jest jej w wątrobie (wołowej, wieprzowej i drobiowej), a także nerki wieprzowe;
- jaja kurze (gotowane);
- owoce, przede wszystkim: banany, arbuzy, grejfruty, melony, winogrona i brzoskwinie;
- warzywa: marchew, szpinak, kalafior, groch i pomidory;
- mleko;
- grzyby;
- mąka pełnoziarnista i sojowa;
- ryż brązowy;
- migdały;
- orzechy;
- nasiona słonecznika;
- soja;
- otręby.
W czym jest dużo biotyny – które z produktów są najcenniejszym źródłem?
Mimo że biotyna znajduje się w wielu produktach, to warto dowiedzieć się, w których jest jej najwięcej. Doskonałą propozycją jest wątroba wołowa, tu w 100 g znajduje się aż 100 mikrogramów witaminy B7. W drożdżach piwnych jest to 80 mikrogramów, w ziarnach soi – 60 mikrogramów, w jajkach – 54 mikrogramy, w orzechach włoskich – 37 mikrogramów.
Różnorodne produkty żywnościowe sprawiają, że każdego dnia można przygotować wiele posiłków i przekąsek, dostarczających do organizmu odpowiednią ilość biotyny.
Dlaczego biotyna jest tak ważna dla organizmu człowieka?
Rola, jaką pełni biotyna w organizmie jest bardzo szeroka. Często podkreśla się jej doskonałe znaczenie dla skóry, włosów i paznokci, ale jej znaczenie jest znacznie większe. Witamina B7 jest niezbędna w procesie metabolizmu węglowodanów i tłuszczów. Bierze też udział w syntezie kwasów tłuszczowych i białek.
Biotyna potrzebna jest do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układów immunologicznego i nerwowego, wpływa na szpik kostny, erytrocyty, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Jest niezbędna, aby wspierać rozwój fizyczny i umysłowy każdego człowieka.
Duże znaczenie odgrywa w kontekście prawidłowej pielęgnacji włosów, paznokci, a także skóry. Wspomaga ich regenerację, wzmacnia. Włosy chroni przed wypadaniem, paznokcie u osób dbających o właściwą, bogatą w witaminę B7 dietę są twardsze, nie rozdwajają się i nie kruszą.
Niedobór biotyny – objawy
Ze względu na rolę biotyny, gdy w organizmie jej poziom jest zbyt niski obserwować można specyficzne objawy. Najbardziej charakterystyczne obserwowane są w obrębie skóry, paznokci i włosów. Skóra staje się mocno wysuszona, łatwo ulega podrażnieniom, jest też bardziej narażona na rozwój stanów zapalnych, co często wymaga konsultacji z lekarzem. Rozwijać się może łuszczyca, zmiany łojotokowe czy też liszaj płaski. Włosy stają się słabsze, co prowadzi do ich wypadania. Paznokcie łatwo łamią się, stają się kruche i cienkie. Jeśli biotyny w organizmie będzie zbyt mało – włosy szybciej zaczynają siwieć. Mniej oczywistym symptomem jest też wypadanie brwi oraz rzęs.
Niedobór witaminy H powoduje też zmiany nastroju, osoby czują się słabsze, skarżą się na nadmierną senność i znużenie. Ponadto wystąpić mogą również:
- brak apetytu;
- bóle mięśni;
- zaburzenia jelitowe – nudności lub mdłości, biegunka, wymioty;
- anemia;
- wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi;
- rumień;
- zapalenie spojówek.
Należy pamiętać, że zbyt niskie stężenie witaminy B7 stwarza szczególne zagrożenie dla kobiet w ciąży. Biotyna jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju płodu. Gdy jest jej zbyt mało dojść może do opóźnienia rozwoju lub zahamowania rozwoju dziecka.
Objawy nadmiaru witaminy B7
W przeciwieństwie do niedoboru, nadmiar biotyny jest stanem, który obserwuje się zdecydowanie rzadziej. U osób pojawić się mogą bóle brzucha, a także mdłości, wymioty oraz biegunka. Charakterystyczne są też zmiany nastroju. Ciężko jest jednak doprowadzić do przedawkowania ze względu na fakt, że nadmiar jest z organizmu wydalany wraz z moczem.
Biotyna jest dla organizmu bardzo ważną witaminą. Jest niezbędna w wielu procesach, dlatego szczególnie groźny jest jej niedobór.