Dbasz o zdrową dietę? Zależy Ci na dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych? Koniecznie pamiętaj więc o regularnym spożywaniu bananów. Czy jednak jest to owoc dla każdego? Jakich bananów powinniśmy unikać i przede wszystkim, ile kalorii mają banany?
Banan – pożywny owoc bogaty w wartości odżywcze
Banany to owoce pochodzące z tropików. Najwięcej uprawia się ich w Indiach. Mieszkańcom Afryki, Indonezji, Indii, Ameryki Środkowej i Południowej oraz wysp Oceanu Spokojnego wartościowe banany często zastępują chleb. Nic dziwnego. Te wyjątkowe owoce tropikalne są bardzo sycące, łatwe do obrania i przede wszystkim bogate w witaminy i minerały. Słyną zwłaszcza ze sporej zawartości potasu. Jest to składnik mineralny potrzebny mięśniom i układowi nerwowemu. Dodatkowo potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Czy wszyscy mogą jeść banany?
Zarówno świeże, jak i suszone banany cechują się wysokim poziomem cukrów, które są szybko wchłaniane do krwi. Dzięki temu banany zapewniają organizmowi sporą dawkę energii. Dlatego zaleca się ich spożywanie przed, a także po wzmożonej aktywności fizycznej. Z tego względu, że dojrzałe owoce posiadają wysoki indeks glikemiczny (IG = 51 punktów) banany nie są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę.
W jakiej formie najlepiej spożywać banany?
Banany świetnie smakują bez żadnych dodatków. Najczęściej stanowią element pożywnego śniadania. Można dodawać je do jogurtu naturalnego z ulubionymi płatkami. Banany jako deser do obiadu albo na kolację? Wystarczy skropić je cytryną aby nie ściemniały oraz dodać miód do smaku. Taka sałatka bananowa najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego! Dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę podstawowe pytanie brzmi jednak, ile kalorii mają banany?
Ile kalorii mają banany?
Bywa, że osoby dbające o smukłą sylwetkę całkowicie wykluczają banany ze swojej diety. Taki tok rozumowania nie zawsze jest jednak właściwy. Wszystko zależy bowiem od łącznej, dziennej ilości spożywanych kalorii. Nawet w dość restrykcyjnej diecie może, a nawet powinno znaleźć się miejsce dla wartościowego banana. Ile kalorii mają banany? Wartość energetyczna 100 g świeżych bananów po obraniu wynosi około 88 kcal. W celu dokładnego obliczenia kaloryczności jednego banana warto zaopatrzyć się w spożywczą wagę elektroniczną. Łatwo dojdziemy do wniosku, że przeciętnie jeden banan ma około 100 kcal. Rozsądną opcją będzie więc wprowadzenie do codziennej diety do dwóch bananów dziennie.
Zielone banany
Banany zbiera się z drzew gdy są jeszcze zielone. Najczęściej owoce dojrzewają podczas transportu. Zdarza się jednak, że jeszcze niedojrzałe banany już trafiają na półki sklepowe. W takiej sytuacji trzeba przetrzymać je w temperaturze pokojowej i poczekać aż dojrzeją. Zjedzenie niedojrzałego banana może skutkować problemami jelitowymi. Natomiast bardzo dojrzałe owoce, których skórka już zbrązowiała często wciąż nadają się do spożycia. Wystarczy sprawdzić, czy banan po zdjęciu skórki pozostaje świeży, twardy i posiada kremową barwę. Zielonych, niedojrzałych bananów nie można mylić z plantanami. Te drugie do złudzenia przypominają wyglądem banany, ale spożywać je można tylko i wyłącznie po obróbce termicznej. 100 g plantana posiada około 122 kcal.