Dieta ubogoresztkowa – jakie produkty są dozwolone, a które należy wykluczyć?

Dieta kojarzy się większości osób z odchudzaniem i głodówką, bo zazwyczaj musisz ograniczyć ilość spożywanych kalorii, a także nie możesz jeść ulubionych potraw. W przypadku diety ubogoresztkowej jest jednak inaczej, a to ze względu na fakt, że może ona pomóc w wielu schorzeniach związanych z układem pokarmowym. Na czym polega dokładnie ta dieta i czy jest ona przeznaczona dla każdego? Przeczytaj, a dowiesz się wszystkiego o tej diecie.

Dieta ubogoresztkowa – czym dokładnie jest?

Inną nazwą diety ubogoresztkowej jest dieta niskobłonnikowa lub bezresztkowa, a jej głównym założeniem jest jedzenie posiłków, w których jest niewiele błonnika. Pewnie dla wielu z pań będzie to zaskoczeniem, bo w przypadku większości diet właśnie produkty bogate w błonnik są zalecane, by zredukować wagę. W przypadku jednak diety ubogoresztkowej chodzi o złagodzenie stanów zapalnych pojawiających się w jelitach i w układzie pokarmowym, co w konsekwencji pobudza trawienie. W tej diecie zalecane jest stosowanie produktów bogatych w białko, ale ubogich w tłuszcze. Zamiast zatem smażenia, gotuj, a zamiast tłustych serów wybierz chudy twaróg.

Czy dieta ubogoresztkowa jest odpowiednia dla każdego?

Z racji tego, że dieta ubogoresztkowa jest polecana na złagodzenie objawów chorobowych, to najczęściej jest ona stosowana w przypadku osób, które przeszły zabiegi operacyjne, ale też borykają się z zespołem jelita drażliwego. Mogą z niej korzystać także osoby z zapalaniem jelita cienkiego, wrzodami czy chorobą Leśniowskiego-Crohna. Jeśli nie borykasz się z dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym, nie cierpisz na kamicę nerkową lub chorobę dróg żółciowych, to ta dieta nie jest dla Ciebie. Błonnik jest bardzo istotną częścią diety, gdyż wpływa on na metabolizm, a także ogranicza wchłanianie się toksyn do organizmu.

Czytaj także:  Dowiedz się, jak obierać granata

Jakie produkty można spożywać, stosując dietę ubogoresztkową?

Jest to dieta uboga w błonnik, a więc należy wyeliminować wszystkie produkty, które posiadają spore ilości tego składnika. Przede wszystkim warto do menu wprowadzić:

  • chudy drób,
  • chude ryby,
  • wołowinę,
  • warzywa,
  • owoce.

Jeśli chodzi zaś o napoje, to oprócz wody niegazowanej można do diety wprowadzić ziołowe herbaty oraz rozcieńczone soki.

Czego nie wolno jeść przy diecie ubogoresztkowej?

Stosując dietę, należy stosować się do zasad, by osiągnąć oczekiwany rezultat. W przypadku diety ubogiej w błonnik musisz unikać alkoholu, kawy i mocnej herbaty. Z codziennego jadłospisu trzeba też wyeliminować tłuste mięso i ryby, a także tłusty nabiał. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to strączkowe i kiszonki są zabronione. Nie wszystkie owoce są też wskazane, a na pewno musisz zrezygnować z gruszek i fig. Pieczywo pełnoziarniste, mąki i makarony z pełnego ziarna także są niewskazane, gdyż zawierają sporo błonnika.

Jak bezpiecznie stosować dietę ubogoresztkową?

Każdą dietę należy skonsultować z lekarzem lub z dietetykiem, a szczególnie dietę ubogoresztkową. Jest ona przeznaczona dla osób zmagających się z różnymi dolegliwościami, a więc najczęściej te osoby przyjmują także leki, dlatego bardzo ważne jest, by dieta była dobrana prawidłowo do konkretnej osoby i jej stanu zdrowia. Jeśli zatem nie zmagasz się z żadnymi dolegliwościami i nie cierpisz na problemy związane z układem pokarmowym, to ta dieta nie jest dla Ciebie. Jeśli jednak borykasz się z zapalaniem jelit lub innymi schorzeniami, to możesz znacznie szybciej powrócić do zdrowia, stosując dietę ubogą w błonnik. Zanim jednak samodzielnie podejmiesz decyzję o przejściu na dietę, skonsultuj się z wykwalifikowanym dietetykiem, który ułoży jadłospis dopasowany to Twojego stylu życia.

Czytaj także:  Jak sprawdzić, ile kalorii ma winogrono?