Dowiedz się, jak obierać granata

Warto jeść owoce granatu, bo są smaczne i zdrowe, powszechnie dostępne przez cały rok. Wystarczy udać się do supermarketu, aby kupić pyszne granaty, które pełnią funkcję przekąski, rewelacyjnie nadają na sok lub jako dodatek do deseru. Niektórzy mogą jednak nie wiedzieć, jak obierać granata, dlatego pora dowiedzieć się, jak zrobić to szybko i bezproblemowo. Przecinanie go na pół i wybijanie łupin jest czasochłonne, dlatego lepiej przetestować inne metody.

Czy wiesz, jak obierać granata? Są na to skuteczne metody!

Wiele osób rezygnuje z zakupu granatów, bo mają problemy z ich obieraniem. Bardzo często dochodzi do rozlania sporej ilości soku, zabrudzenia wszystkiego wokoło. Jeśli komuś zależy na tym, aby uniknąć zmarnowania soczystego owocu, to powinien poznać sposoby na dostanie się do nasion bez ich niszczenia. Oczywiście zawsze warto najpierw założyć coś na ubranie, aby nie doszło do jego pobrudzenia, do czego świetnie nadaje się przykładowo fartuch kuchenny. Przy braku doświadczenia będzie to najlepsze rozwiązanie, a po opanowaniu techniki obierania dodatkowa ochrona stanie się już zbędna.

Sposoby na to, jak obierać granata

W pierwszej kolejności należy odciąć niewielki pasterek na spodzie granatu, do czego najlepiej użyć ostrego noża. Potem przekłada się owoc na deskę do krojenia, będzie bez problemu stać stabilnie, co ułatwi dostanie się do nasion. Kolejnym krokiem jest odcięcie i zdjęcie wierzchniej części granatu. Potem przechodzi się do wykonania płytkiego nacięcia w pionie po zewnętrznej stronie owocu.

Czytaj także:  Dynia - nieoceniony skarbiec wartości odżywczych i niskokaloryczny cud natury

Każdy granat ma niewielkie wypukłości, dlatego należy za pomocą noża poprzecinać grzbiety. Bardzo ważne jest to, aby nie nacinać zbyt głęboko, przeciąć należy wyłącznie czerwoną część skórki. Trzeba to zrobić na całej jego długości, czyli od jednego końca do drugiego. Istotne jest to, aby nie nacinać nasion, zachowanie delikatności jest kluczową kwestią. Potem przechodzi się do podważenia granatu, co należy zrobić bardzo ostrożnie, wystarczy użyć do tego palców.

Nie powinno być żadnych problemów z otwarciem granatu i odsłonięciem soczystych nasion. Podważyć należy wszystkie nacięcia, które zostały wcześniej wykonane. Najlepiej robić to po uprzednim podstawieniu dużej miski, aby nasiona od razu do niej wpadały. NA koniec pozostaje oddzielić je od skórki i miąższu, wystarczy podważyć je palcami.

Jak bezproblemowo dostać się do nasiona granatu?

Granat może zostać szybko obrany, wystarczy przeciąć go na pół po umyciu, w poziomie. Następnie rozkłada się owco, wystarczy wbić kciuki w powstałe nacięcia i mocno szarpnąć. Granat zostanie przepołowiony, po czym pozostaje oddzielić nasiona od skóry i miąższu. W tym celu zaleca się umieścić owoc nad miską, ściętą stroną do dołu, następnie przystąpić do uderzania drewnianą łyżką w górną powierzchnię.

Czytaj także:  Naleśniki budyniowe: Słodka przyjemność, którą warto znać

Dlaczego warto spożywać granaty?

Warto regularnie spożywać granaty, bo:

  • Zawiera wiele polifenoli i flawonoidów o działaniu przeciwzapalnym,
  • Obfitują w antyoksydanty spowalniające procesy starzenia się organizmu,
  • Zawierają mnóstwo witamin i minerałów,
  • Przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych,
  • Obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • Wzmacniają odporność,
  • Zmniejszają podatność organizmu na infekcje i przyspieszają powrót do zdrowia,
  • Wykazują pozytywny wpływ na układ nerwowy,
  • Zawierają kofeinę działająca pobudzająco,
  • Redukują stres,
  • Granat ma korzystny wpływ na potencję,
  • Ograniczają tworzenie się kamieni nerkowych,
  • Zwiększają wytrzymałość wysiłkową podczas uprawiania aktywności fizycznej.

Podsumowanie

Obieranie granatu nie musi być skomplikowane, jest wiele sposobów na szybkie i relatywnie łatwe dostanie się do słodkich nasionek. Warto przetestować je osobiście, aby wybrać dla siebie najwygodniejszą metodę. Wyżej wymienione propozycje obierania mocno ułatwiają życie, pozwalają zaoszczędzić czas. Warto regularnie spożywać te słodkie i soczyste owoce, bo są bardzo zdrowe, dostarczają cennych składników pokarmowych, przede wszystkim witamin, minerałów i antyoksydantów. Mają korzystny wpływ na organizm, poprawiają ego funkcjonowanie.