Dynia – nieoceniony skarbiec wartości odżywczych i niskokaloryczny cud natury

dynia kalorie

Wśród wielu darów jesieni, dynia wydaje się być jednym z najbardziej wartościowych. Nie tylko ze względu na jej wyjątkowy smak i uniwersalność w kuchni, ale przede wszystkim ze względu na jej niesamowite właściwości odżywcze. Warto pamiętać o tym, by każdego dnia do menu włączyć warzywa, ponieważ mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, a przede wszystkim są źródłem wielu witamin. Ile kalorii ma dynia?

Wysoka wartość odżywcza, niskie kalorie

Dynia to prawdziwy skarbiec wartości odżywczych. Zaskakuje swoją niskokalorycznością, zawierając jedynie około 26 kalorii na 100g produktu. Dzięki temu, dynia jest idealnym składnikiem diety osób dbających o linię. To doskonałe rozwiązanie, zwłaszcza jeśli ktoś uwielbia warzywa gotowane na parze, czy też przeróżnego rodzaju gęste zupy. Niewątpliwie dynia, doskonale sprawdzi się także jako składnik potrawek, a nawet leczo.

Bogactwo witamin i minerałów

W dyni odnajdziemy prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Jest źródłem witamin A, C, E oraz witamin z grupy B. Zawiera też wiele cennych minerałów – potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. Wiele osób boryka się z przeróżnego rodzaju niedoborami witamin, które można zastąpić kapsułkami. Jednak nie jest tajemnicą, że to witaminy pochodzące z pożywienia charakteryzują się maksymalną wchłanialnością, a co za tym idzie, budują odporność organizmu i pozytywnie wpływają na jego funkcjonowanie.

Czytaj także:  Jak wyjść z friendzone?

Witamina A – strażnik naszego wzroku

Dynia jest szczególnie ceniona za wysoką zawartość beta-karotenu, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A. Ta witamina jest niezwykle ważna dla naszego wzroku, a jej niedobór może prowadzić do wielu problemów, w tym do „kurzej ślepoty”. Najnowsze badania jasno wskazują, że coraz więcej młodych osób ma problemy ze wzrokiem. Dużym problemem jest patrzenie się w ekrany komputerów, telefonów, czy telewizorów, co niestety może skutkować koniecznością noszenia okularów, nawet w bardzo młodym wieku. Wprowadzenie dyni do menu sprawia, że można zaspokoić potrzeby organizmu. Ile kalorii ma dynia? Ma ich na tyle mało, że każdy może ją spożywać.

Witamina C – wsparcie dla naszego układu odpornościowego

W dyni znajdziemy również dużo witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na różne infekcje. Odporność to klucz do zdrowia, dlatego warto ją wspierać przez cały rok. Zjadanie owoców i warzyw sezonowych to dodatkowa zachęta do tego, by urozmaicić swoją dietę, ale jednocześnie zadbać o różnorodność zjadanych posiłków. To ważne zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.

Czytaj także:  Jak powiedzieć "Kocham Cię" w różnych językach

Dynia – źródło błonnika

Dynia to również źródło błonnika. Błonnik to substancja, która pomaga regulować pracę naszego układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Odpowiednia dawka błonnika w diecie sprawia, że znacznie łatwiej jest zadbać o swoją sylwetkę. Ma to też duże znaczenie wśród osób, które są nastawione na redukcję, ponieważ przyśpieszenie spalania kalorii, usprawnienie działania układu pokarmowego mają kluczowe znaczenie dla szybkości, z jaką pojawią się pierwsze efekty.

Dynia a nasze serce

W dyni znajdziemy także sporo potasu – minerału, który jest niezwykle ważny dla naszego serca. Pomaga on regulować ciśnienie krwi, a tym samym zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Brak ruchu, nieodpowiednia dieta i używki sprawiają, że wiele osób ma problem ze swoim sercem. Dlatego zadbanie  dietę i odpowiednią dawkę codziennego ruchu, może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia i samopoczucia.

Zakończenie

Podsumowując, dynia to prawdziwy skarbiec wartości odżywczych, który zasługuje na stałe miejsce w naszej kuchni. Nie tylko ze względu na jej niską kaloryczność, ale przede wszystkim ze względu na bogactwo witamin i minerałów, które są niezwykle ważne dla naszego zdrowia.