W produktach codziennego użytku możemy dostrzec zawartość dużej ilości cukru, który negatywnie wpływa na nasz organizm. Zdrowe osoby nie powinny mieć jednak większego kłopotu z codziennym funkcjonowaniem, nawet wtedy, gdy pozwolą sobie na odrobinę słodyczy. Inaczej jest w przypadku osób, które dostrzegają u siebie ospałość, zmęczenie, a także szybkie spadki energii.
Dieta niskowęglowodanowa — czym jest Indeks Glikemiczny?
Osoby, które zmagają się z takimi chorobami, jak cukrzyca lub insulinooporność, powinny zwrócić uwagę na produkty, które spożywają. W przypadku występowania takich chorób konieczne będzie wdrożenie diety bez cukru. Aby nauczyć się wybierać bezpieczne produkty, należy poznać od podszewki zasady komponowania posiłków i kupowania odpowiednich warzyw, owoców czy nawet chleba. Każdy produkt ma swoją indywidualną wartość, którą jest indeks glikemiczny. Produkty o wysokim IG powinny być usunięte z jadłospisu, a ich miejsce musi zająć żywność o niskim lub średnim IG.
Dieta bez cukru — jak rozpocząć dietę i jak się do niej przygotować?
Organizm, który jest przyzwyczajony do tego, że każdego dnia otrzymuje podobną dawkę węglowodanów podczas oczyszczenia spowodowanego zdrową dietą, może dawać dość nieprzyjemne sygnały. Bardzo często po radykalnym odstawieniu cukru pojawiają się bóle głowy lub mięśni, zawroty głowy, nudności i osłabienie. Jest to oczywiście stan przejściowy, który powinien ustąpić po 1 lub 2 dniach. Jednak nie każdy może sobie pozwolić, na tak długą niedyspozycję, dlatego warto postawić na stopniowe ograniczenie cukru. Można to zrobić, zastępując najpierw jeden dotychczasowy posiłek zdrowszą wersją. Wraz z upływem czasu należy dokonywać kolejnych zmian, które korzystnie wpłyną na samopoczucie.
Dieta bez cukru — czy można jeść smacznie i zdrowo?
Miłośnicy słodkich smaków bardzo często wyrażają przerażenie na samą myśl o tym, że mieliby rezygnować z ulubionych słodyczy, deserów i przekąsek, a nawet ze słodkiej kawy lub herbaty. Zmiany nie muszą być aż tak radykalne. Czasem wystarczy tylko odrobina chęci i zastąpienie jednego produktu drugim. Sporo początkujących osób, które rozpoczynają zdrowy tryb życia, rezygnuje z cukru i zastępuje go miodem, sądząc, że taka zmiana jest o wiele korzystniejsza. Tak jest tylko częściowo, choć miód ma dużo witamin, to jego kaloryczność, a także indeks glikemiczny są porównywalne. Oczywiście można znaleźć miód o niższym IG, ale nadal będzie on mniej bezpieczny niż słodziki, takie jak:
- stewia,
- erytrytol,
- ksylitol.
Każdy z tych słodzików ma niskie IG i doskonale nadaje się dla cukrzyków. Dodatkowo mogą ich używać dzieci i osoby starsze.
Kto powinien wybrać dietę bez cukru?
Choć przyjęło się, że osoby chore powinny uważać na wzrost glukozy we krwi, a przy tym na produkty doprowadzające do niebezpiecznych skoków, to tak naprawdę nadmiar cukru szkodzi każdemu. Okazuje się bowiem, że dieta bogata w węglowodany wpływa na odporność, gospodarkę hormonalną, na trawienie, a także sprzyja rozwojowi nowotworów. Dlatego też każdy, bez względu na wiek i płeć powinien bacznie zwracać uwagę na ilość spożywanych węglowodanów, a także na stopień przetworzenia produktów włączanych do codziennego menu. Tylko w taki sposób uda się wzmocnić odporność i uniknąć szeregu chorób cywilizacyjnych, do których zalicza się otyłość i choroby kardiologiczne.
Chcesz zadbać o swoje zdrowie, ale nie wiesz, od czego zacząć? Postaw na metodę małych kroków i stopniowo rezygnuj z produktów, które charakteryzują się dużą zawartością węglowodanów. Zadbaj o swoje zdrowie i ciesz się wymarzoną sylwetką!