Zastanawiasz się, czym jest witamina A i gdzie występuje? Witamina A jest związkiem organicznym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczana jest w pożywieniu i należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W skład tej witaminy wchodzą retinol, retinoidy, a także karotenoidy. Aby dostarczyć te substancje do organizmu, należy wybierać określone produkty spożywcze, które są bogatym źródłem witaminy A.
Witamina A, gdzie występuje? – poznaj produkty, które zawierają najwięcej substancji wchodzących w skład tej ważnej witaminy
Witamina A to bardzo ważna substancja, która wywiera ogromny wpływ na ogólne samopoczucie. Dlatego warto zadbać o jej systematyczną suplementację i wybierać produkty, które są znane z wysokiej zawartości tych substancji. Retinol i pochodne substancje znajdują się w produktach odzwierzęcych, takich jak: żółtka jaj, tran, podroby, wątroba, śmietana, masło. Natomiast karotenoidy znajdują się w produktach roślinnych, takich jak: pomidory, papryka, brokuły, sałata, fasolka szparagowa, zielony groszek i wiele innych. W niektórych przypadkach po konsultacji z lekarzem warto rozpocząć dodatkową suplementację witaminy A.
Dlaczego witamina A jest tak ważna dla naszego organizmu? – niedobory witaminowe i ich skutki
W momencie, w którym poziom witaminy A nie jest wystarczający, w organizmie dochodzi do jej spadku. W tym momencie należy już rozpocząć działania, mające na celu podniesienie poziomu niezbędnych substancji. Jeśli reakcja nie będzie wystarczająco szybka, dojdzie do niedoboru witaminy A w organizmie, który możesz skutkować pojawieniem się problemów zdrowotnych. Do najczęstszych chorób powodowanych przez niedobory witaminy A należą:
- zaburzenie funkcji siatkówki oka,
- wysychnie rogówki,
- utrata wzroku,
- rogowacenie skóry,
- zaburzenia pracy układu nerwowego,
- niska odporność,
- obniżenie płodności.
Zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze, w tym również w witaminę A to doskonały sposób na profilaktykę, która ważna jest w każdym wieku. Jednak warto mieć na uwadze, że niedobór witaminy A u małych dzieci, może prowadzić również do zahamowania wzrostu.
Zdrowe i pyszne posiłki złożone z różnorodnych składników to najlepszy sposób na zachowanie dobrego zdrowia u dzieci i dorosłych. Dlatego komponując menu, zadbaj o to, by na talerzu pojawiały się pełnowartościowe posiłki złożone ze zdrowych warzyw, a także z jaj, nabiału i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.