"Receptury dla każdej z Was.
Świat kosmetyków naturalnych to zdrowie, witalność i piękno.
Razem z nami bez trudu stworzysz najlepszą, naturalną kompozycję
składników do pielęgnacji Twojego ciała. Dzięki bogatej ofercie
naszego sklepu, odkryjesz na nowo zmysł dotyku, zanurzysz się
w niezbadanym wymiarze świeżości i poznasz tysiące subtelnych
zapachów! ”
 
Produkt dnia
Glinka różowa haloizytowa
Glinka różowa haloizytowa
8,30 zł 6,75 zł
Witamina C kwas L-askorbinowy
Witamina C kwas L-askorbinowy
8,00 zł 6,50 zł
Witamina B3 - nikotynamid ( witamina PP)
Witamina B3 - nikotynamid ( witamina PP)
13,40 zł 10,89 zł
Jajeczna maska do włosów
Jajeczna maska do włosów
17,90 zł 14,55 zł
szt.
Tonik do włosów -  regenerujący
Tonik do włosów - regenerujący
10,90 zł 8,86 zł
szt.
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Sól Himalajska  - gruba 1kg
Sól Himalajska - gruba 1kg
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Spirulina - tabletki 250mg
Spirulina - tabletki 250mg
39,00 zł 31,71 zł
szt.

 

naturadlapiekna-prgram-lojalnosciowy

Zobacz jakie rabaty możesz dostać dzięki współpracy z nami. Zbieraj punkty, które możesz wymieniać na promocjie i gratisy!

Newsletter
Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się na nasz newsletter!

Olej z nasion czarnuszki zimnotłoczony

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 7,40 zł 7.40
Cena netto: 6,02 zł
quantity szt.
Zyskujesz 35 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: 6E08-94252

Opis

 

Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie jak środek m.in. na wrzody i liczne alergie. Z kolei w kosmetyce jest traktowany jak antidotum na trądzik czy łupież. Natomiast w kuchni znalazł zastosowanie jako dodatek nadający potrawom korzenny smak

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-i-zastosowanie-oleju-czarnuszkowego_36180.html

INCI: Nigella Sativa (Black Seed) Seed Oil

Stężenie w kosmetykach: może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Zapach: specyficzny, korzenny

Wygląd: jasnobrązowy olej o lekko gorzkawym smaku.

Jest olejem nie odpornym na ciepło. Nie podgrzewać!

Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie jak środek m.in. na wrzody i liczne alergie. W kosmetyce jest traktowany jak antidotum na trądzik czy łupież. Natomiast w kuchni znalazł zastosowanie jako dodatek nadający potrawom korzenny smak.
Olej z czarnuszki posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne, które docenili już władcy starożytnego Egiptu, dlatego został nazwany "złotem faraonów".

Nic dziwnego - olej z czarnuszki posiada wiele prozdrowotnych substancji: w około 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) - około 60%, kwas oleinowy (omega-9) - około 25% i kwas alfa-linolenowy (omega-3) - około 1% Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu, beta-karoten, sterole oraz przeciwutleniacze. Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon - składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Jednak co najważniejsze, dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym i łagodzi powstałe już podrażnienia. Ponadto przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupież czy liszaj i AZS.

Olej czarnuszkowy poprawia także kondycję skóry suchej, nawilżając ją, a także dojrzałej, gdyż dzięki zawartości antyoksydantów opóźniania starzenia się skóry, oraz tłustej, gdyż zapobiega błyszczeniu się skóry.

Olej z czarnuszki może być używany także w terapiach aromatycznych. Wówczas wycisza, pomaga złagodzić stres i zlikwidować zaburzenia snu.

1. Ma działanie immunoprotekcyjne. Zawarte w niej związki wzmacniają układ odpornościowy, pobudzając m.in. syntezę interferonu czy wzrost ilości limfocytów i makrofagów stojących na straży naszego zdrowia. Warto sięgnąć po czarnuszkę szczególnie teraz, na przełomie sezonów, aby wzmocnić organizm.
2. Poprawia samopoczucie alergikom. Regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki przez 6-8 tygodni powoduje znaczną poprawę symptomów. Czarnuszka - podobnie jak witamina C - jest świetnym antyhistaminikiem.
3. Pomoże uporać się z anemią. W wielu badaniach wykazano, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów. 
4. Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Naukowcy podejrzewają, że stoi za tym spora zawartość tymochinonu. Podanie czarnuszki powodowało w ciągu 3-10 dniowej kuracji zahamowanie wzrostu patogenów, w tym również Candida Albicans. W dobie powszechnego zagrzybienia jak również zbliżającego się przełomu sezonów skutkującego jak zwykle wzrostem przeziębień, gryp, infekcji zatok, oskrzeli itd. – warto o tym fakcie pamiętać. W czarnuszce siła!  
5. Ma również działanie przeciwpasożytnicze. Olej z czarnuszki wykazał w badaniach działanie przeciwtasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Czarnuszkowa kuracja okazała się też skuteczna w przypadku zakażeń przywrą, nie powodując przy tym żadnych działań ubocznych. Czarnuszka dzięki poprawie funkcji układu immunologicznego skutecznie zwalcza również owsiki, blastocytozę, a nawet włośnia krętego. Pod tym kątem olej z czarnuszki ma działanie silniejsze nawet od oleju czosnkowego.
6. Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania. W badaniach czarnuszka zapobiegała uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii. To ważna informacja dla tych, którzy poddawani są naświetlaniom promieniami w radioterapii chorób nowotworowych.
7. Pomaga pozbyć się nadciśnienia. Czarnuszka nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, ale również chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy.
8. Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych.
9. Działa przeciwwrzodowo na żołądek. Olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka. Czarnuszka ma również udowodnioną skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori. Przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego.
10. Ma działanie cytotoksyczne – przeciwnowotworowe. Hamuje angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych, stymuluje syntezę cytokin: interleukin, TNF-α oraz interferonu, immunoglobulin skierowanych przeciwko antygenom rakowym. Czarnuszka ma też zdolność wywołania apoptozy (zaprogramowanej śmierci) komórek rakowych - działa silnie antyutleniająco. Badania były robione w stosunku do licznych rodzajów nowotworów, między innymi białaczki, nowotworów okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet wyjątkowo niebezpiecznego i podstępnego raka trzustki. Czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym.
11. Pomaga opanować zmiany skórne. Olej z czarnuszki jest tradycyjnie stosowany w przypadkach trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypek, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym lub poparzeniem słonecznym.
12. Ma działanie antycukrzycowe. Reguluje poziom cukru we krwi: działa  ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i proliferacji wysp trzustkowych beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny.
13. Chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki. Zarówno gdy czynnikami szkodliwymi są metale ciężkie czy też dostające się do ustroju ksenobiotyki (np. leki) czarnuszka chroni te dwa ważne narządy: oczyszcza ustrój z toksyn i przywraca prawidłowe poziomy markerów stresu oksydacyjnego.
14. Chroni przed osteoporozą. Zwiększa gęstość mineralną kości dzięki zwartości kwasów tłuszczowych oraz silnemu działaniu antyutleniającemu i antyzapalnemu.
15. Działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy. Stwierdzono działanie antydepresyjne, sedatywne (uspokajające) i anksjolityczne (przeciwlękowe) czarnuszki. Można powiedzieć, że działa jak adaptogen zwiększając naszą odporność na stres, przeciwdziałając stanom depresyjnym i/lub lękowym i poprawiając samopoczucie. Obiecująco przestawia się czarnuszka również jako oręż w zwalczaniu symptomów epilepsji czy choroby Parkinsona.
16. Pomocna w przypadku chorób autoimmunologicznych. Znowu kłaniają się niezwykłe właściwości antyzapalne, antyhistaminowe i zmniejszające stres oksydacyjny, dzięki którym czarnuszka przynosi chorym poprawę samopoczucia w postaci zmniejszenia symptomów.
17. Doskonała na problemy z włosami. Przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów, pozwala pozbyć się łupieżu i spowodowanego stanem zapalnym swędzenia, pobudza porost włosów i zwiększa gęstość czupryny.
18. Przyspiesza gojenie się ran. Owrzodzenia, skaleczenia, rozpadliny, zmiany ropne itd. zagoją się szybciej dzięki czarnuszce.
19. Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy. Reguluje miesiączkowanie,  wspomaga laktację u matek karmiących, a nawet stwierdzono jej działanie antykoncepcyjne podobne do etynyloestradiolu (syntetycznego estrogenu, składnika współczesnych tabletek antykoncepcyjnych), nie wykazując jednocześnie aktywności estrogenowej. Dobra wiadomość dla panów jest taka, że czarnuszka naturalnie podnosi u nich poziom testosteronu.
20. Pomocna dla astmatyków. Po kilku tygodniach stosowania oleju z czarnuszki uzyskano znaczącą poprawę u 80% badanych (szczególnie pozytywnie odpowiadały dzieci): poprawiła się wydolność płuc, ustąpił świszczący oddech i można było zmniejszyć dawki konwencjonalnych farmaceutyków (inhalatorów).

Sposób użycia: stosować tylko na zimno. ½ łyżeczki od herbaty 2 razy dziennie.
Można stosować do masażu na obolałe miejsca lub do okładów.

Przeciwwskazania:

Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe - zawarty w nich olejek lotny hamował czynność skurczową mięśni gładkich macicy u szczurów i świnek morskich. W związku z tym może spowolnić lub całkowicie zatrzymać skurcze macicy u kobiet w ciąży, dlatego nie powinny go one stosować.
Olej czarnuszkowy obniża ciśnienie krwi, w związku z tym osoby zmagające się z hipotensją (niedociśnieniem tętniczym) nie powinny po niego sięgać.

Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe - zawarty w nich olejek lotny hamował czynność skurczową mięśni gładkich macicy u szczurów i świnek morskich. W związku z tym może spowolnić lub całkowicie zatrzymać skurcze macicy u kobiet w ciąży, dlatego nie powinny go one stosować.

Olej czarnuszkowy obniża ciśnienie krwi, w związku z tym osoby zmagające się z hipotensją (niedociśnieniem tętniczym) nie powinny po niego sięgać.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-i-zastosowanie-oleju-czarnuszkowego_36180.html

 

Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe - zawarty w nich olejek lotny hamował czynność skurczową mięśni gładkich macicy u szczurów i świnek morskich. W związku z tym może spowolnić lub całkowicie zatrzymać skurcze macicy u kobiet w ciąży, dlatego nie powinny go one stosować.

Olej czarnuszkowy obniża ciśnienie krwi, w związku z tym osoby zmagające się z hipotensją (niedociśnieniem tętniczym) nie powinny po niego sięgać.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-i-zastosowanie-oleju-czarnuszkowego_36180.html





Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie jak środek m.in. na wrzody i liczne alergie. Z kolei w kosmetyce jest traktowany jak antidotum na trądzik czy łupież. Natomiast w kuchni znalazł zastosowanie jako dodatek nadający potrawom korzenny smak.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-i-zastosowanie-oleju-czarnuszkowego_36180.html
Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie jak środek m.in. na wrzody i liczne alergie. Z kolei w kosmetyce jest traktowany jak antidotum na trądzik czy łupież. Natomiast w kuchni znalazł zastosowanie jako dodatek nadający potrawom korzenny smak.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-i-zastosowanie-oleju-czarnuszkowego_36180.html
Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie jak środek m.in. na wrzody i liczne alergie. Z kolei w kosmetyce jest traktowany jak antidotum na trądzik czy łupież. Natomiast w kuchni znalazł zastosowanie jako dodatek nadający potrawom korzenny smak.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-i-zastosowanie-oleju-czarnuszkowego_36180.html

Opinie o produkcie (2)

16 kwietnia 2015

Olej z czarnuszki świetnie spisuje się w przeciwdziałaniu trądzikowi. W sposób natychmiastowy poprawia stan skóry. Wygładza ją i zapobiega błyszczeniu (reguluje wydzielanie sebum). Jest doskonały. Polecam wszystkim. Na pewno jeszcze nie raz dokonam zakupu tego cuda.

24 sierpnia 2016

U mnie obowiązkowy składnik wakacyjny. W połączeniu z aloesem i d-panthenolem rewelacyjnie koi przesuszoną i poparzoną przez słońce skórę.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl