"Receptury dla każdej z Was.
Świat kosmetyków naturalnych to zdrowie, witalność i piękno.
Razem z nami bez trudu stworzysz najlepszą, naturalną kompozycję
składników do pielęgnacji Twojego ciała. Dzięki bogatej ofercie
naszego sklepu, odkryjesz na nowo zmysł dotyku, zanurzysz się
w niezbadanym wymiarze świeżości i poznasz tysiące subtelnych
zapachów! ”
 
Produkt dnia
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
Maseczka do twarzy "jedwabna kawa" - odmładzająca
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Spirulina - tabletki 250mg
Spirulina - tabletki 250mg
39,00 zł 31,71 zł
Olej z owoców rokitnika - organiczny
Olej z owoców rokitnika - organiczny
11,80 zł 9,59 zł
Olej z nasion żurawiny - organiczny
Olej z nasion żurawiny - organiczny
15,80 zł 12,85 zł
Olej z nasion jabłek - organiczny
Olej z nasion jabłek - organiczny
10,50 zł 8,54 zł
Olej z orzecha włoskiego - organiczny
Olej z orzecha włoskiego - organiczny
8,00 zł 6,50 zł
Serum zwężające pory - cera tłusta 30ml
Serum zwężające pory - cera tłusta 30ml
51,00 zł 41,46 zł
szt.
Inulina z cykorii  ORAFTI- naturalny prebiotyk
Inulina z cykorii ORAFTI- naturalny prebiotyk
17,00 zł 13,82 zł
MSM - siarka organiczna
MSM - siarka organiczna
26,00 zł 21,14 zł

 

naturadlapiekna-prgram-lojalnosciowy

Zobacz jakie rabaty możesz dostać dzięki współpracy z nami. Zbieraj punkty, które możesz wymieniać na promocjie i gratisy!

Newsletter
Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się na nasz newsletter!

Olej tamanu - organiczny

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 9,90 zł 9.90
Cena netto: 8,05 zł
ilość szt.
Zyskujesz 45 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.45755
Producent: -
Kod produktu: 8078-58107

Opis

 INCI: Calophyllum Inophyllum (Tamanu) Oil

Koncentracja w kosmetyku: ze względu na intensywny zapach i kolor do 50%.

Jest olejem nie odpornym na ciepło. Nie podgrzewać!

Postać: gęsty, płynny olej w kolorze od żółtego, poprzez zielony do brunatnego, z możliwymi osadami; olej krystalizuje i tężeje w temp. poniżej 10°C
Zapach: intensywny, korzenny, ziołowy, lekko orzechowy

Olej posiada właściwości gojące, przeciwzapalne, antybakteryjne, antyoksydacyjne oraz regenerują skórę. Olej powcestał w wyniku tłoczenia na zimno pestek z owoców drzewa tamanu pochodzącego z ekologicznych upraw tropikalnych rejonów południowej Azji, Afryki oraz wysp Pacyfiku.

 Olejek może być stosowany na twarz, okolice oczu, szyję, dekolt, jak i na całe ciało oraz skórę głowy.

Przeznaczony do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, mieszanej, dojrzałej, zniszczonej, z problemami skórnymi.


Olej z tej rośliny ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwreumatyczne, pobudzające regenerację tkanek. Zapobiega powstawaniu zaskórników. Przyśpiesza on regenerację naczyń krwionośnych, pobudza czynności układu siateczkowo-śródbłonkowego. Zalecany do leczenia chorób włosów i skóry owłosionej. Dobre preparaty przeciwtrądzikowe (mleczka, kremy) zawierają aż 50% oleju tamanu. Olej ten dobrze wchłania się w skórę, daje efekt uelastycznienia, nawilżenia, odżywienia i odprężenia.

 Wpływ oleju tamanu na redukcję blizn oraz świeżych rozstępów został dokładnie przebadany w 2001r. Już po 9 tygodniach zastosowania oleju tamanu na blizny (dwa razy na dzień), bez używania żadnych dodatkowych kosmetyków i preparatów, nastąpiła wyraźna poprawa stanu skóry. Blizny stały się mniej widoczne, zmniejszyła się ich szerokość i długość.

Właściwości oleju tamanu wynikają z obecności nietypowych, charakterystycznych tylko dla tego oleju związków chemicznych, które zostały zidentyfikowane dzięki badaniom naukowym. Dwa, główne składniki aktywne oleju to kwas kalofillowy i kallofilloidyna - naturalne flawonoidy o działaniu gojącym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antybiotycznym i przeciwobrzękowym.

Olej tamanu zaliczany jest do tzw. bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niezbędnych do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry. Kwasy NNKT nie są produkowane przez nasz organizm, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz w pożywieniu lub na skórę w postaci odpowiednich preparatów kosmetycznych. Objawem niedoboru kwasów tłuszczowych jest osłabienie bariery ochronnej skóry, spowolniony proces gojenia, suchość naskórka, dermatozy, łuszczenie, stany zapalne, zwiększona skłonność do zaskórników i wyprysków oraz częste podrażnienie i zaczerwienienie skóry. Główne nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oleju tamanu to kwas linolowy i oleinowy.

Kwas linolowy odgrywa istotną rolę zarówno w odpowiednim funkcjonowaniu cery suchej, jak i tłustej. W przypadku cery suchej kwas linolowy poprawia barierę lipidową naskórka, chroni przed utratą wody i normalizuje metabolizm skóry.  Kwas linolowy jest również naturalnym składnikiem łoju. W przypadku osób o cerze trądzikowej i zanieczyszczonej zaobserwowano spadek zawartości kwasu linolowego w składzie łoju, co wpływa na blokowanie porów skóry i w efekcie tworzenie licznych zaskórników i wyprysków. Zastosowanie kwasu linolowego na cerę tłustą i trądzikową powoduje regulację pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników.

 Kwas oleinowy jest jedną z substancji zwiększających penetrację składników aktywnych w głąb skóry. Kwas ten zwiększa płynność bariery lipidowej naskórka, która dzięki temu staje się bardziej przepuszczalna dla składników aktywnych. Obecność kwasu oleinowego w oleju tamanu jest jednym z czynników, dzięki którym olej ten zastosowany zewnętrznie wykazuje tak intensywne i efektywne działanie oraz dodatkowo zmniejsza tłustość oleju, jednocześnie przyśpieszając jego wchłanianie w skórę.  Olej tamanu pomimo dużego udziału kwasu oleinowego, z racji obecności wielu innych substancji chemicznych o działaniu antyseptycznym, wykazuje wysoką biozgodność także z cerą tłustą i trądzikową.

 


 

 


 


 

Opinie o produkcie (7)

21 lutego 2014

Idealny olej do pielęgnacji skóry trądzikowej, przy dłuższym stosowaniu widzę znaczącą poprawę stanu skóry (minimalna ilość zaskórników), ponadto skóra jest dobrze nawilżona i zmatowana. Polecam:))

24 stycznia 2015

Stosowałam w stężeniu około 25 %, do cery trądzikowej - efekt niesamowity, cera znacząca się polepszyła, była nawilżona i wygładzona. Jednak ja nie zauważyłam zmatowienia, twarz wyglądała jak pokryta oliwą, mimo że nakładałam dosłownie 2-3 krople mieszanki z olejem malinowym. Ale na noc ten olej był genialny. Polecam

15 lutego 2015

Świetny olej dodaje go do każdego kremu w fazie C a samodzielnie stosuje na ewentualne niespodzianki - zapach mi w ogóle nie przeszkadza a nawet czasem go lubie;)

1 marca 2015

Świetny olej dla cery problematycznej. Dodaję do bazy, uzyskując piękny pistacjowy kolor. Zapach niezbyt przyjemny, ale nie to jest najważniejsze.Niweluję go nieco, dodając kilka kropli olejku z zielonej herbaty. Po tygodniowym stosowaniu widzę kolosalną zmianę. Cera wygładzona, uspokojona, nawilżona , a nawet zauważyłam zniwelowanie kilku zgrubień-twardych wykwitów-nieusuwalnych od paru lat.Polecam do skóry tłustej,"grubej", ale z widocznymi zmarszczkami.Dodam, że tzw.lwia zmarszczka w sposób widoczny się wygładziła. Polecam.

5 marca 2015

Drugi po oleju perilla mój ulubiony do cery trądzikowej. Niedoskonałości poznikały, a skóra jest dobrze nawilżona i wygładzona

7 sierpnia 2016

Idealny dla cery problematycznej. W połączeniu z algami działa jeszcze skuteczniej.

2 grudnia 2017

Świetnie usuwa niedoskonalosci i regeneruje skore zarowno na ciele jak i na twarzy ;)

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl