"Receptury dla każdej z Was.
Świat kosmetyków naturalnych to zdrowie, witalność i piękno.
Razem z nami bez trudu stworzysz najlepszą, naturalną kompozycję
składników do pielęgnacji Twojego ciała. Dzięki bogatej ofercie
naszego sklepu, odkryjesz na nowo zmysł dotyku, zanurzysz się
w niezbadanym wymiarze świeżości i poznasz tysiące subtelnych
zapachów! ”
 
Produkt dnia
Witamina C kwas L-askorbinowy
Witamina C kwas L-askorbinowy
5,60 zł 4,55 zł
100% Naturalny Kolagen
100% Naturalny Kolagen
28,00 zł 22,76 zł
Tonik do włosów -  regenerujący
Tonik do włosów - regenerujący
10,90 zł 8,86 zł
szt.
Tonik do włosów - wzmacniający
Tonik do włosów - wzmacniający
10,99 zł 8,93 zł
szt.
Olejek łopianowy z rumiankiem
Olejek łopianowy z rumiankiem
11,99 zł 9,75 zł
szt.
Olejek łopianowy z witaminami
Olejek łopianowy z witaminami
11,99 zł 9,75 zł
szt.
Olejek łopianowy z nagietkiem
Olejek łopianowy z nagietkiem
11,99 zł 9,75 zł
szt.
Baza mydlana z oliwy z oliwek
Baza mydlana z oliwy z oliwek
46,00 zł 37,40 zł
szt.
Sól Himalajska  - gruba 1kg
Sól Himalajska - gruba 1kg
11,50 zł 9,50 zł 9,35 zł 7,72 zł
szt.
Olejek łopianowy z podbiałem
Olejek łopianowy z podbiałem
12,00 zł 9,76 zł
szt.

 

naturadlapiekna-prgram-lojalnosciowy

Zobacz jakie rabaty możesz dostać dzięki współpracy z nami. Zbieraj punkty, które możesz wymieniać na promocjie i gratisy!

Newsletter
Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się na nasz newsletter!

Olej kokosowy - organiczny

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 9,80 zł 9.80
Cena netto: 7,97 zł
quantity szt.
Zyskujesz 45 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.85207 (Ilość ocen: 7)
Producent: -
Kod produktu: A9D1-36107

Opis

INCI: Cocos Nucifera (Coconut) Oil

Skład:

Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):

50-60% kwasu laurynowego C12

15-20% kwasu mirystynowego C14

7-12% kwasu palmitynowego C16

5-11% kwasu kaprylowego C8

4-9% kwasu kaprynowego C10

1,5-5% kwasu stearynowego C18

1-1,5% kwasu kapronowego C6

oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:

4-10% kwasu oleinowego C18

ok. 2% kwasu linolowego C18

do 0,2% kwasu linolenowego C18

pH oleju: 5,56

Olej posiada intensywny zapach kokosowy. Jest olejem odpornym na ciepło.

Połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, przekształcający się w organizmie w monolauryn. To związek chemiczny, który w dużych ilościach znajduje się tylko w dwóch produktach: oprócz kokosa zawarty jest w mleku matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego się organizmu. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie. Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów. Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety” – uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym rezultatem stosowany na cerę trądzikową: wówczas najlepiej działa połączone stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie

Olej kokosowy jest określany również masłem lub tłuszczem kokosowym. Otrzymuje się go z tłoczonej i rozgrzanej kopry kokosowej (miąższu z orzecha). Nazwa „palmy kokosowej” w różnych językach wskazuje na to, że zawiera ona cenne substancje. W sanskrycie jest określana mianem „drzewa dostarczającego wszystkiego, co jest potrzebne do życia”, w języku filipińskim - „drzewa życia”, a na Pacyfiku - „lekarstwa na wszystkie choroby”.

* Nawilża i wygładza skórę – możesz go stosować jako balsam do ciała lub krem do rąk.

* Jest jedną z najlepszych odżywek do włosów – wzmacnia, nawilża, likwiduje łupież, zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek.

* W Tajlandii jest powszechnie stosowany jako „balsam” do opalania.

* Wspiera system odpornościowy, wspomaga leczenie tarczycy oraz metabolizm (w tym odchudzanie).

* Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu, wspomagając tym samym rozwój mocnych kości i zębów.

* Przyspiesza gojenie się ran.

* Działa antybakteryjnie i antygrzybicznie.

* Zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę typu C, SARS, AIDS i inne choroby    

* Zabija bakterie będące przyczyną wrzodów, zapalenia gardła, zapalenia dróg moczowych, ubytków oraz chorób dziąseł, zapalenia płuc, rzeżączki i innych chorób    

* Zabija grzyby i drożdżaki powodujące kandydozę, grzybicę, min. stóp, pleśniawkę, pieluszkowe zapalenie skóry niemowląt i inne infekcje   

* Usuwa lub zabija tasiemca, wszy, lamblię i inne pasożyty   

* Stanowi źródło pożywnej, szybkiej energii    

* Zwiększa energię i wytrzymałość oraz poprawia wydajność fizyczną i sportową

* Polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi    

* Przynosi ulgę trzustce i systemowi enzymów uwalniając je od efektów od stresu    

* Łagodzi symptomy związane z zapaleniem trzustki    

* Pomaga uśmierzyć symptomy i redukuje ryzyko związane z cukrzycą

* Redukuje problemy związane ze złym wchłanianiem pokarmu i mukowiscydozą  

* Chroni przed osteoporozą

* Zapobiega symptomom chorób pęcherzyka żółciowego oraz chorób Leśniowskiego-Crohna jelita grubego, zapalenia okrężnicy wrzodziejącej i owrzodzeń żołądka    

* Poprawia trawienie oraz pracę jelit    

* Uśmierza ból oraz podrażnienie spowodowane hemoroidami    

* Redukuje zapalenia    

* Wspomaga leczenie i regenerację tkanek    

* Podtrzymuje i wspomaga funkcje systemu obronnego organizmu    

* Chroni ciało przed rakiem piersi, okrężnicy i in.    

* Poprawia poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca    

* Chroni przed miażdżycą tętnic    

* Pomaga zapobiec chorobom przyzębia i próchnicy zębów    

* Pełni funkcję ochronnego przeciwutleniacza    

* Chroni ciało przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które powodują przedwczesne starzenie i choroby zwyrodnieniowe    

* Nie usuwa rezerw przeciwutleniaczy w przeciwieństwie do innych olejów    

* Poprawia wykorzystanie funkcji podstawowych kwasów tłuszczowych i chroni je przed utlenieniem    

* Usuwa symptomy związane z chronicznym zmęczeniem    

* Uśmierza objawy łagodnego rozrostu stercza (powiększenia prostaty)    

* Łagodzi napad padaczkowy    

* Chroni przed chorobami nerek oraz pęcherza moczowego    

* Rozpuszcza kamienie nerkowe    

* Zapobiega chorobom wątroby    

* Ma mniej kalorii niż wszystkie inne tłuszcze    

* Wspomaga funkcje tarczycy    

* Jest używany przez organizm do produkcji energii, a nie do odkładania się w postaci tłuszczu jak w przypadku innych tłuszczów spożywczych    

* Zapobiega otyłości i problemom nadwagi    

* Stosowany na zewnątrz chroni skórę przed infekcjami    

* Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry, egzemą

* Wspomaga naturalną, chemiczną równowagę skóry    

* Zmiękcza skórę zapobiegając jej przesuszeniu oraz łuszczeniu się

* Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze oraz plamkom na ciele    

* Sprzyja zdrowemu wyglądowi skóry i włosów    

* Dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego    

* Pomaga kontrolować łupież

* Nie wytwarza szkodliwych produktów ubocznych podczas gotowania w normalnej temperaturze, w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych    

* Nie ma szkodliwych czy dyskomfortowych skutków ubocznych    

* Jest całkowicie nietoksyczny dla ludzi.

Przykładowe receptury:

Olejek do opalania - złota opalenizna

Kojący balsam po opalaniu - długotrwałe nawilżenie

 

Opinie o produkcie (7)

12 sierpnia 2013

Mój ulubiony olej do włosów i ciała, zapach cudny, nie mogę opanować odruchu oblizywania palcy podczas balsamowania się. A tak poza tym naleśniki usmażona na nim są wyborne, polecam wszystkim:)

16 września 2013

Od 20 lat leczyłam egzemę (dłoni i stóp) bezskutecznie. A wystarczył tylko olej kokosowy i ekstrakt z aceroli a po dwóch miesiącach smarowania problem z głowy. Poza tym świetna to odżywka do włosów. Rewelacja polecam każdemu, kto ma problemy skórne. Dzięki za radę:)

22 lutego 2014

Produkt po prostu rewelacyjny i wszechstronny! Poza właściwościami kosmetycznymi ma też bardzo dobry wpływ na organizm od środka. Od dłuższego czasu używam go w kuchni (można na nim smażyć, dodawać do potraw). Ma rewelacyjny smak, zapach i właściwości. Polecam też do smarowania dla dzieci.

10 lipca 2014

Zgadzam się z poprzedniczkami - zarówno smak, jak i zapach oleju jest cudowny, a jego cenne właściwości niezastąpione. Mój mężczyzna szczególnie go lubi. :) Przez wiele miesięcy olej kokosowy był moim głównym produktem do pielęgnacji, ale oleje stosowane samodzielnie wysuszają moją skórę. Obecnie stosuję go do twarzy na noc w połączeniu z innymi olejkami - skóra jest w fantastycznej kondycji! Polecam. :)

17 kwietnia 2015

Olej rzeczywiście ma cudowny zapach, stosuję go jako krem do twarzy i ciała na noc. Dzieciom smaruję buźki i wszelkie zadrapania, które łagodzi i nawilża. Polecam.

15 czerwca 2015

Olej kokosowy sprawia, że moja twarz jest nawilżona i gładka jak skóra niemowlęcia ;) Nakładam go w następujący sposób: w nieoczyszczoną skórę wcieram niewielką ilość oleju (który jednocześnie zmywa mi makijaż) po czym przykładam do twarzy na kilkanaście sekund ręcznik zamoczony w bardzo ciepłej wodzie (nie gorącej, żeby się nie poparzyć), żeby otworzyć pory dla lepszego efektu działania oleju. Po tym czasie delikatnie pocieram twarz, żeby zetrzeć resztki makijażu i część oleju. Czynność nałożenia oleju oraz "zmycia" ciepłym ręcznikiem powtarzam jeszcze raz. Na koniec przykładam do twarzy ręcznik zamoczony w bardzo zimnej wodzie aby zamknąć pory na twarzy. Po takiej pielęgnacji skóra jest idealnie nawilżona i nie potrzebuje już kremu. Olej kokosowy używam również do zabezpieczania końcówek włosów.

8 września 2015

Stosuję bezposrednio na twarz w połaczeniu z kwasem hialuronowym, koenzymem Q10 i innymi olejami, dodając ekstrakt ze skórki winogron. Jest to jedna z moich ulubionych mieszanek na twarz. Polecam

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl